четвъртък, август 17, 2006

Ако се зажениш в Индия

Ще ми се да започна с преди много, много години, но няма как. Това е как се създават семейства в Индия днес и сега.

Когато едно момиче навърши 19-21 години семейството и отива в "съвета" и носи снимката. Поставят снимката заедно с информация кога е родена, къде, в колко часа и минути. Поставя и нещо много важно. Хороскопа на момичето и от кого е направен.

Хороскопа е най-важната част от информация според колегите, с които съм говорил.

Когато решат, че е време сина да се ожени, или просто когато сина рече "Мале, много ми се е доженило" отиват в "съвета", който е държавна институция, да търсят булка. Семейството на момчето търси по хороскопа кои момичета са потенциално добри за сина им.

За да е сигурно хороскопите се носят на човек, който разбира от тези работи. Той поглежда и казва: "след три дена елате и ще ви кажа дали ще е добро семейството". Ако той одобри тогава се праща покана на семейството на момичето. В тази покана хороскопа е важен, но също така е важно какво е образованието на момчето. Какво е семейството, къде работи, какво работи, какво може да работи и всичко останали недуховни подробности.

Ако се харесат идва време младите да се видят. До този момент всичко е само подготовка. Имат възможност да се видят 1-2 пъти заедно с възрастните. После има сватба, после има деца.

Като дойдат децата идва време за ходене при онзи с хороскопите. Отива се там и се дават дата, час на раждане с въпрос: "Какво име да му сложим?" Той поглежда замислено в хороскопа на новороденото и казва: "В името трябва да има тези букви: ъ,ь,п,ч,п,п" и добавя "и да започва с 'а'" И хората мисля име с тези букви щото така трябва.

Резултата е, че повечето колеги от Индия имат освен име имат и кратко име за в къщи. Защото официалното е много .. как да кажа... трудно за произнасяне и наудобно за комуникация.

Питах колегата ако нещо семейството се раздели дали ходят да бият онзи, който е казал, че тия с тия хороскопи няма начин да няма добро семейство. Той се засмя, после каза, че този които правят хороскопите са много важна личности в обществото на Индия. После пак се засмя и каза... да.. ходят и ги бият понякога.