сряда, август 16, 2006

Зъболекаря

Човек и добре да живее идва момент да отиде на зъболекар.

Тук обаче системата е направена рационално. Колкото по-рядко ходиш толкова по-скъпо ти излиза. Когато те боли зъб вече е много късно. Не знам какво ще се случи ако много те боли, но обикновенно ти дават час за след седмица.

Здравните застраховки за зъболекар са отделно от медицинските. Освен това са ограничени по цена. Освен по цена са ограничени по манипулации. Примерно първата манипулация е безплатна т.е. поема се 100% от застраховката. Втората плащаш 5% а третата 15%. Това е ако е за една и съща манипулация.

В България има заболекар и сестра. Доколкото знам зъболекаря май вече не е зъболекар, че много ще подбие цената на европейските зъболекари, и сестрата в повечето случаи я няма, че трябва и за нея заплата. Все пак сме в преход. В посока към товато... Европата.

Имам честа да познавам стоматолози, които не са по-зле подготвени от тези тук. Има само една голяма разлика. Тези тук са добре платени. Знам, че и в България е скъпо, но тук много пъти по-скъпо, а техниката е на една и съща цена. Материалите на световно ниво са на една и съща цена.

За да покажа колко е по-скъпо - чистене на зъбен камък - $980. От тази сума съм платил една много малка част, но кабинета получава тези пари.

Трябва да добавя, че чистенето се прави от лице, което не е лекар. Той се води хигиенист. Занимава се с неща, които в България се правят от лекар. Резултата е, че лекаря е твърде високо квалифициран за да върши тази работа и обикновенно не полога достатъчно усилия. Тук тази работа се върши отговорно и методично. Има си специална професия за това.

Има още няколко съшествени различия. Тук в кабинетите няма плювалници. Не бях я писал тази дума скоро, но и при писането има нещо отблъскващо. Докато ти работят няма нужда да се обръщаш на една страна за да "моля изплюйте". Има инструмент, с който изсмукват течностите. И в България съм ползвал слюносмукател, но това тук е доста по-ефикастно направено.

Всички накрайници са за еднократна употреба. Всички работят с ръкавици, маски, очила. Както трябва да бъде.

Другата разлика е, че през цялото време лежиш. Не просто стоиш полегнал. Ти си изцяло легнал. В началото ми се струваше странно, но мисля, че е по-удобно и за пациента. Лекарката сподели, че някой от по-възрасните пациенти се случвало да заспиват докато им рабятят. Струва ми се, че наистина е възможно.