вторник, август 01, 2006

Запалянковците в Индия

Имам възможност да говоря с много индийци. Повечето от тях изглеждат като нашенски цигани. Поне за мен вече няма спор от къде са дошли циганите. Със сигурност от Индия.

В началото външния им вид ме подлъгваше. Зная, че по дрехите не бива да се прави преценка, но как би реагирал ако срещу теб стои някой по джапанки, с омазнени къси панталонки и типична физиономия?

Истината е, че повечето от тези с които говоря са невероятно умни и със завидно добро образование. Същият този, с мазниите панталонки се оказа, че е един от най-добрите, които познавам в моята професия.

Също така е истина, че такова нещо като типичен индиец просто няма. Индия е огромна страна и в различните области живеят различни хора. Официално в Индия имало 240 езика. Повечето говорят нещо като английски. Отделно ще напиша за индийския т.е. английския им.

Хората, които живеят на север и тези, които са на юг нямат много общо. Не се разбират като говорят. Говорят коренно различни езици. Не могат да си четат писмеността и изповядват религия, която има общо име, но се различава.

Един от колегите, който ще си ходи наскоро, каза, че предпочита да не каца на летище в северната част, защото не говори езика им и трудно ще се оправи да хване самолет за южната част.

Имат хора достатъчно, имат и проблеми достатъчно, но един от тях ми се струва уникален. Не вярвам, че има нещо подобно някъде.

Доколкото си спомням аз започнах разговора с обеснения колко популярен е футбола в България. Колко много хората обичат отборите си и как фанатизма пробива дори и в спорта. Как хората имат нужда да живеят заради една идея, та дори и да е абсурдно безмислена. Как са готови да унищожат всеки, който просто не смята, че това е истината. Колко невъзможно е за някой човеци да видят, че всеки си има собствена истина и хората могат да живеят заедно дори и да не споделят една и съща истина.

Колегата беше на същото мнение. Разказа, че най-популярния спорт е крикета и момчетата в Индия след като проходят първото което им се купува е ракета за крикет. После добави, че крикета е популярен, но за радост хора не загиват около стадионите, както в някой еропейски страни. Но и това се случвало ... около кината!?!

Как около кината? - питам го аз. Той разказа нещо, което не бях чувал. Хората в Индия живеели с киното. Имало такива, които само пиели и гледали филми. Това правели по цял ден. Браво, викам си аз. При нас само пият и бият жените си. Той добави, че това за жените го имало и там, но киното им било живота. Не киното като цяло, а някой актьор.

Да имаш свой актьор е първата стъпка. Втората е да покажеш на всички, които не го обичат, че грешат. По всеки възможен начин.

Когато има няколко актьора с по-големи групи от хора, които ги поддържат безрезервно, тогава вече има проблем. Примерно, забранено е в едно и също кино, по едно и също време да се прожектират филми на определени актьори. Има си таблица кой кого не обича. Актьорите се оказа, че нямат проблем, но агитките им просто не се обичат. Причините са понякога в някой филм, с който героите, които са пресъздадени от тези актьори не се обичат. Други път е просто отговор на въпроса "Кой е по-велик?" Ако твоят актьор не играе във филма като компромис може да подкрепяш някой, който е играл с твоя актьор и са били приятели в някой "добър" филм.

Имало е сблъсъци между тълпи пред кината и обикновено, когато се прожектират нови филми на горещи актьори, задължително има полиция. Ако наистина си последовател на някой актьор, то най-добрия втори начин да го покажеш да е отидеш на представлението на някой от другите, за да освиркаш техните привърженици, както и да скъсаш всеки плакат, до който се добереш.

Аз не можех да повярвам. Много се смяхме с колегата.

После той продължи по-серизно и каза, че ако всичко стигаше до тук щеше да е смешно, но обикновенно има продължение. Артистите в определен момент виждат, че е без значение с какво образование са, от къде идват или какво мислят. Ако се кандидатират за политически пост ще спечелят. И наистина се случва. Хора без никаква представа от политика, без никаква цел по-далече от собственото си благополучие, печелят избори. Като част от предизборната им кампания не са самите актьори, а някой от героите които са пресъздали на екрана.

Индия е невероятна страна. Много различна от всичко останало. Aко видите някой, който е по сандали и с омазнени къси панталонки не се подвеждайте. Може пред вас да стои един от най-големите в науката. Но все пак, попитайте дали е от Индия.