четвъртък, август 17, 2006

Училищният автобус

Има много интересна роля в правилата за движение тук. Ако си караш и се зададе линейка, полицейска кола или пожарна с включени светлини то си длъжен да освободиш място.

И НИКОЙ, повторям НИКОЙ не се опитва да кара след линейката. В България е отвратително като видиш тарикатите наредени на вклакче след линейка. Не веднъж, не два пъти съм го виждал.

Също не съм виждал полицаите да използват сирената за да минат светофар. Предполагам тукашните не са се сетили, но досега полицейските коли, които съм виждал винаги са били изрядни с правилата. Спомням си как един приятел беше обеснявал на кола пълна с полицаи, че те са също част от пътното движение и трябва да спазват правилата като всички останали ако не са включили сигнализацията.

Училищния автобус е нещо друго. Тук децата ходят така до училището. Обикновенно училището е на 3-5 км и автобуса ги води и връща. Автобуса им спира на няколко места по кварталите и събира децата. Когато спре пуска много специални светлини, които не се ползват през останалото време. Ако училищен автобус пусне тези светлини всички спират. Нямаш право да го изпреварваш, нямаш право да минеш покрай него. Нещо като бариера на прелез. Всички спират и чакат децата да се качат или да слязат и да се разотидат. Автобуса не бърза, той това му е работата да доведе децата живи и здрави до училището и да ги върне в къщи.

Научил съм кога и къде спират автобусите за училището. Не минавам по тези улици, че иначе си стоиш 20 минути. Ако обаче попаднеш в така в ситуация ще видиш, че никой не бибитка децата да слизат по бързо или да обесняват на шофьора на автобуса, че след като са слезли деца е време да тръгва. Той (обикновенно е тя) чака да види, че и последното дете се е отдалечило в посока къщи и са е отдалечило достатъчно и няма нужда от защитата на автобуса от другите участници в движението.