четвъртък, април 20, 2006

Природозащитниците?

Едно от нещата в България, които няма как да забравя са бездомните кучета. Имаше ги с десетки около блока. Имаше някой емблематични, като Милена от пътеката. Тя можеше да се просне напряко и всички хора трябваше да я заобикалят. Трябваше и да внимават да не настъпят опънатата опашка, защото тя милата никого си няма.

Каква радост беше като излязат малките кученца. Не едно и две, а по много и всичките със светло бъдеще. Бедни пенсионери ще отделят от залака си да ги хранят. Ще се оплакват, че пансиите малки, но ще разделят баничкаята си с кварталния любимец.

Е, понякога се случваха инциденти. Някоя жена нападната от глудница добре нахранени любимци, друг пък се оплаква, че трябвало да се грижи за едно куче да не изчезне следващите 15 дни, че ако изчезне може да е било бясно. Но не бива да се оплакваме. Това е нормално. А и вероятно жената ги е предизвикала, а пък на тях не бива да им се вика защото като се изплашат и се самоотбраняват.

Вчера гледах какво се случи на едно куче в САЩ, което беше успяло да се отвърже. Кучето излязло през оградата и се озъбило на съседите. После нападнало котаката им и тя не успяла да избяга.

Човека звънал на 911 и резултата беше 4 въоръжени полицаи и един камион от защита на хората от животните или обратното. Не е много ясно и не се уточнява.

Полицаите попитаха дали има свидетел, че кучето е лаело (нападнало хората) и дали има свидетел, че котката не е успяла да избяга. После влязаха в двора на стопаните, които ги нямаше в момента. Заловиха кучето след известно гонене го прибраха в камионетката. После изчакаха (извикаха) собствениците.

Като дойде азиатката беше доста притеснена. Ако тук някое куче ухапе човек то това е почти същото като собственика му да е извършил това. А бездомните? Няма бездомни. Има със собственици или такива в кучкарника. Няма бездомни кучета.

Та ако те ухапе куче собственика има огромни проблеми. В това, което гледах се оказа, че и на кучето не му е лесно. Попитаха стопанката какво мисли за варианта кучето да бъде унищожено защото има свидетели за извършени престъпни деяния. Въпроса беше реторичен. В послеслов казаха, че кучето е приспано.

Чесно да си кажа, на мен ми се видя нечовешко така да постъпят. Да дойдат да видат в България. Кучетата трябва да се вземат, евнтуално кастрират поне веднъж годишно и задължително да се връщат на мястото от което са взети. Така и хората може да се грижат за тях а пък кучетата да се грижат за други хора. Всички са доволни, с изключение на уплашената жена и около 100-тината ухапани на месеца. Нищо работа.

Разказвах на един колега как съм обикалял едно от кучетата, което беше по-високо от детето ми по това време, докато се движа по кварталния пазара. Първо квартален пазар ми беше трудно да обесня, но той горкия така и не можа да разбера как така кучето ще лежи а хората ще го обикалят. То като си помисля сега и на мен ми е трудно да си обесня защо хората обикаляха кучето?