неделя, декември 02, 2007

Изморените крака

Има различни компании за лекарства по света. Има големи и още по-големи. Всяка компания за производство на лекарства, като всяка друга компания, има една единствена цел - по-голямата печалба. Производството на лекарства за неизлечими болести, които изискват регулярна употреба е най-сигурният начин за по-големи печалби.

Във всяка голяма компания - корпорация - има отдел за реклама и продажби. Това са хора, които трябва да продават продукта независимо колко е добър. Повечето от тях са абсолютно безскрупулни. Важното е да се продаде повече от предната година. Без значение как, защо и до какво води това.

В последните десетилетия се забелязва интересна тенденция. Да се откриват болести, които готовите лекарства лекуват вместо да се правят лекарства които да лекуват болести. По-важно е да временно се намали страданието вместо да се излекува пациентът.

Излекуваният пациент е загубен клиент!

Един случай беше разследван наскоро по медиите тук. Една голяма компания разработила лекарство за болестта на Алцхаймер. Интересна разработка и с перспектива. Хората, които заболяват са добър вид клиенти - те никога не се излекуват и купуват лекарството регулярно до края на живота си. Обаче има малък проблем, те са малко на брой тъй като болестта се проявява сравнително късно в човешкия живот. Със състаряване на населението те ще стават все повече, но скоростта на състаряване не е е била достатъчна за Отделът.

В Отделът решават да увеличат продажбите. Как става това? Разглеждат какво са описали хората, които са употребявали лекарството. Няколко от тях казали, че вечер чувствали краката си изморени, но това усещане изчезва след употреба на лекарството за болестта на Алцхаймер.

Готово! Новата болест е готова. Името е поетично точно като на нов продукт - "restless legs". Болестта е чудесна защото няма опасност да бъде излекувана, трябва всяка вечер преди лягане да се взима лекарството и има много клиенти за продукта. Колкото повече реклама, толкова повече "болни" хора.

Следва разяснителна кампания на болестта и разбира се на лекарството. И резултатите са налице. Печалбата от това същото лекарство е около 500 пъти повече от предната година, когато е било употребявано по предназначение. Печалбата е 550 милиона долара само за миналата година. Това е за болест, която не е била известна преди 5 години. Няма я по учебниците и не е известна по света.

Сигурен съм, че ще се появи и в други страни включително и по България. Въпрос на време е страданието от изморени крака да се рекламира по медиите, разбира се заедно с единственото лекарство на пазара. Рекламите са много добри. Ще видите, че и в България ще се продава много добре лекарство създадено да облекчава страданието на 80 годишни болни от Алцхаймер. Хора на всякаква възраст ще го купуват и взимат преди лягане ... за да си починат краката им.

Бизнеса преди всичко!