четвъртък, септември 27, 2007

Секвоя

Преди много години едно индианско момче от племето Черокии (Cherokee) разбира, че четенето и писането е най-голямата разлика между индианската култура и културата на белите. Решава, че народа му има нужда от азбука и посвещава живота си на това.

След много години и безброй опити създава азбука от 85 знака. През 1821 представя азбуката пред съвета на старейшините. За разлика от повечето сегашни парламенти тогава парламента на племето се е състоял от умни мъже. Веднага разбират колко значимо е това, и приемат азбуката като азбука на езика и племето. Дават име на момчето - Секвоя. Толкова високо издига племето и толкова дълго ще се помни това, което в направил.

След години племето, наброяващо стотици хиляди е било едно от най-образованите групи на континента. Твърди се, че над 80% са можели да четата и да пишат на родния си език. По същото това време белите на континента обикновено са се подписвали с кръстче.

И в момента племето е едно от най-многобройните и най-известни. Имаше документално предаване, което показва надписи пред училища и детски градини: "С английски до тук. От тук нататък се чете и пише само на черокси". Повечето членове на племето пазеха тетрадки от прародителите си с записани песни и легенди на племето. Всички бяха много горди, че могат да четат на езика си това, което пра-родителите са им написали.

Секвоя си е заслужил името, а и хората в парламента на племето са били на мястото си.