събота, юни 16, 2007

Пази боже сляпо да прогледа

Преди години се изучаваше "Пази боже сляпо да прогледа" на Алеко Константинов и заедно с Елин Пелиновият Андрешко формираше мирогледа на подрастващите.

Преди доста години никой не ме беше запитал защо Андрешко е пример за подражание? Изучаваше се, че бирника е лош защото си върши работата, но не си спомням някой да е говорил, че Андрешко е добър. Всъщност какво и кой печели с неплащането на данъци?

Този въпрос го чух много години след като излязох от училище. Тогава когато шофирането изискваше да познаваш коя дупка колко е дълбока. Когато по черноморието имаше места по които трябваше да минеш през канавката ако не си с камион. Когато неплащането на данъци заедно с безумното изкупуване на всякакъв метал доведе до липсата на знаци в продължение на стотици километри.

Сега зная, че плащането на данъци е необходимо изискване за нормален живот. За жалост е само необходимо, а не достатъчно условие.

Сега наскоро си задавам въпроса за Христо и играта на думи в "Пази боже сляпо да прогледа". Всъщност, защо е лошо да слепия да прогледа? От къде идва тази "народна" мъдрост която препоръчва слепия да не проглежда, глухия да не чува, а невежия да не учи? Светлината винаги е символ на познанието, живота и пробуждането.

Съмнявам се, че това българска мъдрост. Дано да не е...