петък, май 20, 2005

Киното

Днес бях в най-доброто кино в Brisbane. Най-добрата зала според колегите израснали в Brisbane. На много добър филм - StarWars III.

Изненадан съм колко е добър филма. Има за всекиго по нещо. Ако си отишъл да гледаш ефекти ще ги видиш. Ако си отишъл да гледаш филм с идея също ще останеш доволен.

Според всички колеги това кино е най-доброто в града. Преди това е било IMAX кино. Поради големия интерес на общественноста към киното IMAX са се махнали и са оставили сградата и част от техниката.

Кино Арена в София е много пъти по-добро.

По-добро е като обзавеждане, по-добро е като място за прекарване на време. По-добро е като обстановка, по-добро е като каси. По-добро във всяко отношение, което мога да се сетя в момента. Българите, които искат да гледат добро кино да не идват в Бризбън.

Билетите се продават на едно малко по-високо бюро с две каси на него. Програма за киното не може да се вземе. Има разписанието на филмите така както изглеждаше разписнието на автобусите преди 20 години в родния ми град.

Като влезеш в залата се вижда екран, който е около 25-35 метра на височина и толкова на ширина. Нямам представа кой му е дошло на ум да е такъв екрана. Може би останка от IMAX филмите. Не са си направили труда малко да го оправят.

Озвучаването е EAX. Сравнение с DTS Digital Sound на Арена просто е безмислено. Това е същото качеството като от звукова карта за $50 и колонки за още толкова. Вътре в залата има на разположение около 10 колонки, но качественото на звука е от преди 10 години. Просто като си помисля, че няколко зали в кино Арена имат сертификат от LucasFilms за качество на звука. Тук това няма да се случи скоро.

Столовете са неудобни и по-скоро са седалки от автобус отколкото кресла за гледане на филм. Кино Арена предлага огромни седалки с разстояние между редовете и място да си опънеш краката. Тук се чудих къде да си ги сложа. Като седнеш и колената ти опират в предната седалка.

Екрана странен, звука зле, неудобно за стоене място. Да не пропусна, че редовете са с някакви метални ограничители, които трябва да насочват потока от хора. Има още огради от винкел да не паднеш от първия ред защото пред него има малка пропаст. Пак останки от IMAX.

Това не е всичко. Преди филма гледах най-странната реклама, която съм виждал в кино. Имаше слайд шоу около 15 мин. На огромния екран се появява една реклама от вида - Индийски ресторант. На екрана се вижда истински индиец - с мургавата кожа, засукания мустак и шапка на готвач. Има картинка как да стигнеш до там. На фона на това се чува един мъжки глас, който чете: "Истинската индийска кухня, автентична храна от Индия и Тайланд"

После сменят картинката и същия мъжки глас чете: Заповядайте в бара на киното след прожекцията за да поговориш с приятели. На целия екран има снимка на бара.

И така 15 мин снимки и съшия мъжки глас с безумни реклами като от долнопробна кабеларка...

Не съм очаквал подобно нещо. Всъщност ...