понеделник, май 16, 2005

Инициативност

Хората по целия свет най-много обичат децата си. Повечето са готови на всякакви жертви. И аз съм между тези, които биха направили какво ли не. Но това, което видях да се предлага в US (не в Австралия, поне засега :) ми се струва странно.

Човека е невероятно създание. Новороденото представялва 5% от теглото на майка си. Слончето е само 2.5%. Няма друго животно в природата с толкова голямо новородено. За съжаление, човек се ражда недоразвит. Процеса на ръстеж продължава още поне година след излизането от утробата. Тази година е продължение на процеса и се случва извън майката поради ограничение на размера човече, който може да роди жената.

"Учени" в US са установили при много родителите, особенно при първо дете, има "огромния" проблем, че детето не може да говори. Може би дори и да можеше от това смисъл не би имало. Може би мозъка е все още е в процес на изграждане...

Но по тази причина създали "училище" за деца под 1 година. В това училище обучават пеленачетата на езика на жестовете. Показаха как едно дете на около година вече дресирано по команда прави няколко жеста.

Всички бяха ужасно щастливи, че вече нямало да има проблем като плаче да каже защо плаче?!?

Ето това е инициативност. Да намериш начин да обясниш на хората колко ще сте си полезни. Те ще ти дадат доста пари, а ти причина да се гордеят, че детето им е уникално - "комуникира", докато другите на неговата възраст не могат.