вторник, март 29, 2005

Благотворителност

Повече от 3 месеца се събират по всякакви поводи пари за пострадалите от цунамито.

На всяко състезание се споменва, че 10% от билетите ще отидат за пострадалите. Във фирмата имахме състезани между офисите, кой ще събере повече за пострадалите!?! По телевизията споменават какви суми са получени при различни събирания на хора. Сумите изобщо не са малки.

Зная, че имаше подобни кампании в САЩ, но това тук е с невероятни размери и продължителност.

Австралия изпрати няколко големи военни кораба с доста военни да помагат на братските страни пострадали от цунамито. Военните повече от 3 месеца поправяха инфраструктурата на страна. Поправиха първо пристанищата, после пътищата и в последните седмици няколко училища и болници.

Трудно ми е да повярвам толкова много благотворителност в една капиталистическа държава с остатъци на социална политика.

Интересно е какво става със събраните пари. Когато парите се съберет се предават на фондове за въстановяване на тези страни. Фондовете организират или "организират" избор на фирма, която да изгради хотелите и развлекателни заведения в едно от най-посещаваните в света от туристи места.

Ако държавата, на която се "помага" няма необходимите средства ще бъде трудно да заплати за "услугите". Това няма да помогне на австралийските фирми, които са най-близо и най-добре представени в региона. Но ако се съберат пари от населението на Австралия, защото хората наистина съчувстват на пострадалите, ще има достатъчно средства най-вече за австралийските компании.

Реално благотворителността е прехвърляне на пари от Австралия в Австрлия през пострадалите страни. Няколко милиарда (около 5) ще сменят собственика си. Освен това в част от хотелите в това райско място австралийските компании ще бъдат съсобственици. Цената им след 2-3 години ще се вдигне много кратно и това е още един начин за печалби.

Ако армията не въстанови пристанищата и пътищата това ще трябва да направят строителните фирми, а това са разходи. Много по-лесно е за сметка на държавата да се направи това вместо да се намаляват печалбите.

Добрият предприемач може от човешкото нещастие да направи пари. И като се има в предвид колко мъка има по този свят...Може би това е начина да направиш много пари?