вторник, февруари 03, 2009

I-1000 - Смърт с достойнство

Всеки път, когато тук има избори избирателите гласуват и за някой инициативи за промяна на законите на щатско ниво. Докато промените не противоречат на конституцията всичко е приемливо.

На последните избори се гласува и Инициатива I-1000 - Смърт с достойнство. За какво точно става дума в предложението?

Простичкото обяснение е: Ако си неизлечимо болен може да сложиш край на живота си.

Всъщност не е толкова просто. Трябва двама лекари да потвърдят, че си безнадежден пациент и ти остават не повече от 6 месеца. После ти трябва да получиш удостоверение, че все още може да взимаш решения. После искаш медикаментите веднъж писмено. След две седмици искаш втори път писмено и на третия път пак след две седмици ти се дават да ги употребиш когато намериш за добре.

Какъв е смисъла след като никой не може да те спре да го направиш?

Има доста разлики. Основната разлика според закона е, че деянието в този случай не се смята за убийство или самоубийство. Ако се следва пътя описан в закона застрахователите не може да разглеждат смъртта като самоубийство с всички произтичащи от това последствия - примерно за застраховката живот.

Другата разлика е всъщност основната причина предположението да бъде прието с голямо мнозинство. Всеки един от нас е смъртен. Хората гласуваха за правото да напуснат този свят с достойнство и вдигната глава! След като наистина нямаш шанс по-добре е да излезеш когато все още си ти, а не просто твоето тяло с препариран от обезболяващи мозък.

Преди щата Вашингтон имаше само един щат, в който това беше разрешено - Орегон. За почти 10 години това е разрешено и за този период около 2000 човека са получили право да използват медикаментите. Само 198 човека са ги използвали.

Човек до последния си дъх е жаден за живот.