понеделник, януари 05, 2009

Странният случай с Бенджамин Бътън

Филм никога не ми е въздействал толкова силно. През последните 20 години съм гледал много филми, някой добри други още по-добри. Това, което изпитах с този филм е нещо различно. Това е филм, който остави нещо в мен. Дори мисля, че ме промени по някакъв начин.

Оригиналното име на филма е "The Curious Case of Benjamin Button". Режисьорът е и режисьор на един друг филм, който ме разтърси преди години - "Седем". Сценаристът е и сценарист на "Форест Гъмп".

Актьорите във филма пресъздават невероятно добре хора в различен моменти от житейският им път. Брат Пит е в централната роля и той играе невероятно. В централната женска роля е Кейт Бланшет, която не му отстъпва по актьорска игра. Има много силна актьорска игра и от другите участници.

Има и много специални ефекти, които помагат да се покаже на екрана живота на един различен човек. Историята е по разказ на Франсис Скот Фицджералд. Разказва се за човек, който се е родил със старо тяло. Тялото когато се е родил е било като 84 годишен човек. Имал е всички здравословни проблеми на един човек в края на дните си. Само разумът му отговоря на календарните години. С времето тялото се подмладява, оздравява, разхубавява, а човекът помъдрява. Интересна идея, която звучи като мечта.

Филмът обаче е за нещо друго. Това е филм, който през цялото време говори за преходността на живота. Говори бавно и отчетливо за истинските ценности, които всички ние срещаме по време на земният си път.

Филмът е за времето когато сме наистина щастливи. Колко кратко е щастието и как трябва да ценим момента в който сме на върха защото това никога няма да се повтори. Колко важно е да усетим когато сме наистина щастливи и ако не друго да се опитаме да запечатаме този момент в себе си.

Филмът е дълъг. Продължава близо 3 часа и се развива бавно и понякога мъчително. Краят е болезнен, но независимо, че цялата история е фантастична, краят по един различен начин е много реален.

Това не е филм за всеки. Човек трябва малко да е поживял за да усети за какво точно се говори. Този, който усети ще го помни с години.

За мен това е филмът на 2008 година.