понеделник, февруари 04, 2008

Бюджет по Американски


Отнело е около 200 години на САЩ да стигнат до бюджет от 1 трилион долара (1000 милиарда). Случило се е не при друг, а при Рейгън през 1987. Едва ли може да се сличи при някой от предните президенти.

Рейгън е и последният, който е имал възможност да изчисти вътрешния дълг на САЩ. Той обаче е направил всичко необходимо да засили скоростта с която дълга расте. Да имаш такъв дълг е като да вземеш заем и да не плащаш. Не само да не плащаш, но и да си вземеш пак и така без край и без да ти търсят отговорност.

Направил е и още няколко неща, но ние трябва да му благодарим, че не е направил това, което е смятал, че като бежествено избран е преднзначен - да започне третата световна война и да унищожи злото - Армагедон. Няколко пъти е заявявал това и никой от приближениете му не се съмняват, че би го направил.

Да се върним към бюджетите. Не много след Рейгън има друг президент от същатата партия с принос към вътрешния бюджет, който едва ли ще може да не се отчете в историята.

През 2002 година се стига бюджет от 2 трилиона (2000 милиарда долара). Сегашният президент е този, който го внася. Това става след 15 само години.

И не след дълго. Само след 6 години се стигна до бюджета за следващата 2008, който е вече 3 трилион (3000 милиард).

Следващият американски президент ще има невъзможната задача да намали скоростта на скоростта на растеж на дефицита. Какво остава да говорим за самия дефицит.