петък, януари 04, 2008

Айова

Това е един от по-малките щати в САЩ, в който започнаха предварителните избори за американски президент. Не зная по какъв начин е избран да бъде първи и дали е традиция или се избира по случайност, но за тези избори всичко започна от този щат.

Има две реални партии в САЩ - демократи и републиканци. Официално са много повече, но тези две са основните играчи. Всяка от тях ще излъчи по един кандидат, който ще участва във финалните избори през ноември.

В началото стартираха с около десетина кандидати от всяка партия. На точно определен ден за всеки щат ще има предварителни избори, които ще определят финалистите.

Наблюдавах как протичат тези предварителни избори. Впечатлен съм колко прецизно се атакуват определени групи от обществото. Няма нищо случайно, няма нищо на база на усет. Всичко е математика, проценти, сегменти и планиране. По-скоро подхода е като продажба на нов продукт на пазара отколкото даване на възможност хората да изберат.

Реално хората нямат избор между един или друг кандидат. Те избират така, както биха избрали препарат за пране. По начина, който им бъде представен и доколко това ги засяга.

Много професионален подход имат екипите поне на база на това, което се вижда. Спомням си изборите в България и ми се струва, че има какво да учим и то много. Би трябвало, или поне ако аз бях в българската политика, да се изпращат хора, които да присъстват и да се учат как се правят избори. Не с купуване на цигани с олио или плащане с крадени пари на още 2 хиляди плаката. Тук става дума за много сериозна игра играна от много умни хора.

Още нещо направи впечатление на тези избори. Барак Обама е много, много добър. За жалост е толкова добър, че това може да го унищожи в най-буквалният смисъл на думата.

Невероятен оратор е. Аз не съм виждал по-добър оратор. Някой, който толкова добре да работи с езика, паузите, тялото и момента. Този човек има харизма. Умее да наелектризира тълпата. Ако не му се случи нещо, дано да го опазят, той ще бъде следващият президент. За добро или лошо.