вторник, ноември 22, 2005

Благотворителност

Преди няколко дни гледах как се опитваха да засрамят няколко човека, които си изкарват с честен труд парите. Казаха имената на двамата, които са си купили къщи за по няколко милинона. Работили вече доста години като организация за събиране на помощи.

Обаждали са се на вдовици на военни. Това не е толкова трудно тук. Има доста военни и доста вдовици.

Говорили патриотично и продължително. В замяна искали пари с които да подпомогнат възстановяване и построяване на паметници на загиналите под флага на страната бореща се за демокрация и свобода по всяка точка на света.

Всичко е легално. Борят се с огромна конкуренция от други такива. Наистина дават някакви пари за посочените цели. Малката подробност е, че официално са обявили където трябва, че ще запазват 95% от средствата за да поддържат организацията (себе си).

Това много ми напомни за българските благотворителни организации, които от събраните пари за различни чисти цели поддържаха офис, факс и секретарка. Докато другите компании се бориха за клиенти и срещу конкуренцията, подобни организации под флага на наистина благородни цели издържаха офис. И се справяха разеснявайки, че е нормално да поискаш от хората пари за ... и да вземеш от тях, за да платиш на секретарката си.