събота, февруари 12, 2005

Мобилните телефони

Като цена телефоните са по-скъпи, както всичко друго, но разговорите са по-евтини в сравнение с България. Много хора тук нямат мобилни телефони. Тук хората обичат спокойствието. Ако някой ти даде мобилния си телефон това е знак за много голямо доверие. Ако пък поискаш на госпожица телефонния й номер това е като покана за вечеря.

От колегите във фирмата само 2 виждам да ползват мобилни телефони докато сме на работа. И двамата не са Австралийци. Може би и другите имат, но не съм виждал някой да говори.

Аз ползвам услугите на Vodafone. Избрал съм си да бъде "Talker". Това означава, че смятам да ползвам телефона за разговори основно през деня. Може да избереш "Night talker" ако ще говориш извън работно време или "TXTer" (sms-аджия) ако ще ползваш повече sms-и отколкото разговор.

За 60 дни си взимам ваучер за $18, в който са включени 20 "безплатни минути" към друг Vodafone. Ако си взема за $28 ще получа 100 минути. Те не са съвсем безплатни защото тук се смята за разговор това, което е след свързването. Отделно си плащаш по $0.20 за свързването. Изпращането на SMS е $0.25 а за разговор е $0.60/минута ако си заредил телефона с $18 и $0.40 ако е с $28.

Можеш да заредиш телефона с $50 и тогава имаш 200 минути към vodafone телефон + $0.30 за минута за останалите. Ако до 60 дни не си ги изразходвал ги губиш.

Ето подробна информация за другите възможности: Vodafone.

Това е много повече отколкото можеш да получиш към mtel или globul. Не случайно в България са най-скъпи мобилните комуникации за цяла Европа. Може би тук също би било така ако нямаше възможност да избираш между 3 мобилни оператора.

Интересното е, че можеш да си поръчаш стационарен телефон + мобилен телефон + бърз интернет като един пакет. Цената пада значително в този случай, но договора е за 2 години.