сряда, октомври 21, 2009

Автоматичен абонамент

Наскоро ми се наложи да комуникирам с българското представителство в New York. Трябваше да си набавя някакви бланки, които да попълня и изпратя обратно.

По света това става през Интернет. Има официално място на което можеш да отидеш, да ги изтеглиш подходящата бланка, отпечаташ я, подпишеш я и после изпратиш обратно. Изглежда в държавната админситрация на България такава организация няма как да бъде създадена. Това би коствало конкурс, който пък би бил спечелен от няколкото дежурни фирми. В края едни пари ще бъдат усвоени и подизпълнителя, ако въобще достави нещо, ще бъде виновен за ниското качество на продукта.

Първият проблем беше използване на метод от преди 20 години за добиване с формата. Вторият проблем е плащането. В САЩ, Австралия и вероятно в цяла Европа може да си купиш с карта от бонбон до самолет. Тук не става дума за цената на формата. Дори не обсъждам как 10 листа хартия може да струват $10. По-важното е, че може да платиш само с банкноти. "В зелено" както се говори по черноморието.

Тук всеки търговец на пуканки може да приема плащания с карти - дебитни или кредитни. Българското представителсво е единственото място до момента, в което не мога да платя с карта. Можеш да платиш на паркинга на сградата на бълграското представителство с карта, но няма начин да платиш вътре. Сигурно има някаква важна причина да не може. Може и да има. Надявам се да не е същата поради която на може да свалиш официална бланка през Интернет.

Последното разочерование е малко по-различно. Така се получи, че трябваше да си дам домашния адрес. Помислих си, че след като е държавна организация това не би трябвало да е проблем. И реално не е проблем. Единствения недостатък е, че някой в представителстово продаде адреса ми на фирма, която прави реклама на български услуги. Започнах да получавам предложения за много "евтини" спедиторски услуги, български продукти и телевизия на чист български език. Никога не съм давал съгласие да ме включват в каквито и да е "информационни" списъци. А и рекламите са с отчайващи ниско качество.

Не знам на колко други места когато комуникраш с държавното представителсно някой ще вземе да продаде адреса ти на рекламна агенция. Не мисля, че е официална услуга на Българската държава. Надявам се да не е.