неделя, април 30, 2006

щастливи...

Истината точно каква е, това не е важно. Важното е това, което ти казват да отговаря на това, което мислиш, че е истина. Тогава всички са щастливи.

Всъщност, какво по-хубаво от това, всички да са щастливи?

вторник, април 25, 2006

Великден

Тук Великден не е официлен празник. Всички религиозни празници са извън официалните. Компаниите дават нещо, което се казва "плаващ празник". Имаш два работни дни, които можеш да определиш като празник и да си ги празнуваш.

Православният Великден изкарахме както си трябва. С боядисани яйца и пресни козунаци. Боите бяха американски и нещо не ги биваше, но козунаците бяха на ниво. Хубави, сладки и с много стафиди. Ама наистина много стафиди и наистина пресни, защото са правени по къщите в машините за хляб.

Яйцата не бяха от просто кокошки, а от разхождани кокошки. Агнещкото не зная дали беше от екологично агне или просто внос от някъде.

Всичко беше добре приготвено и на една голяма поляна в един парк до езеро, опънахме столове под шарената сянка. Децата играха наоколо, а ние си говорихме. Цял ден времето беше чудесно. Компанията беше от млади, разумни хора които зная какво искат и защо са тук. Имаше приказки чак докато слънцето с скри.

Нещо ме кара да си мисля, че следващата ако не, то по-следващата седмица сме пак на в някой парк. Само времето да държи така. Без боядисани яйца и козунак, но нали всеки ден не е Великден.

четвъртък, април 20, 2006

Спомени, спомени

Като се сетих за кучетата и ми идва наум и за пиратките. Ще се опитам да му обесня на онзи моя колега, че там където аз съм живял преди няколко години, в столицата на България, точно там може да изживее нещо, което не е достъпно тук.

Всеки 12 годишен може да си купи пиратки, за почти без пари, и да хвърли една или две в примерно магазин пълен с лелички излязли на пазаруване. От затвореното пространство силата на звука се умножава. Много e неприятно. Всички жени пищат, а някой се разплакват под кикотенето на извършителя на тази геройска проява.

И никой нищо не може да му каже пък какво остава да му направи. Полицията? Да имаме полиция и по закон е забранена продажбата. Ами от къде ги купуват? Ами от почти всеки магазин. Ами нали е забранено? Да, забранено е.

Хубаво си спомням как държа детето на ръце за да може да изляза много бързо ако някой хвърли пиратка в магазина 2 на 2 метра. Какви времена бяха. Как да ги забрави човек?

Природозащитниците?

Едно от нещата в България, които няма как да забравя са бездомните кучета. Имаше ги с десетки около блока. Имаше някой емблематични, като Милена от пътеката. Тя можеше да се просне напряко и всички хора трябваше да я заобикалят. Трябваше и да внимават да не настъпят опънатата опашка, защото тя милата никого си няма.

Каква радост беше като излязат малките кученца. Не едно и две, а по много и всичките със светло бъдеще. Бедни пенсионери ще отделят от залака си да ги хранят. Ще се оплакват, че пансиите малки, но ще разделят баничкаята си с кварталния любимец.

Е, понякога се случваха инциденти. Някоя жена нападната от глудница добре нахранени любимци, друг пък се оплаква, че трябвало да се грижи за едно куче да не изчезне следващите 15 дни, че ако изчезне може да е било бясно. Но не бива да се оплакваме. Това е нормално. А и вероятно жената ги е предизвикала, а пък на тях не бива да им се вика защото като се изплашат и се самоотбраняват.

Вчера гледах какво се случи на едно куче в САЩ, което беше успяло да се отвърже. Кучето излязло през оградата и се озъбило на съседите. После нападнало котаката им и тя не успяла да избяга.

Човека звънал на 911 и резултата беше 4 въоръжени полицаи и един камион от защита на хората от животните или обратното. Не е много ясно и не се уточнява.

Полицаите попитаха дали има свидетел, че кучето е лаело (нападнало хората) и дали има свидетел, че котката не е успяла да избяга. После влязаха в двора на стопаните, които ги нямаше в момента. Заловиха кучето след известно гонене го прибраха в камионетката. После изчакаха (извикаха) собствениците.

Като дойде азиатката беше доста притеснена. Ако тук някое куче ухапе човек то това е почти същото като собственика му да е извършил това. А бездомните? Няма бездомни. Има със собственици или такива в кучкарника. Няма бездомни кучета.

Та ако те ухапе куче собственика има огромни проблеми. В това, което гледах се оказа, че и на кучето не му е лесно. Попитаха стопанката какво мисли за варианта кучето да бъде унищожено защото има свидетели за извършени престъпни деяния. Въпроса беше реторичен. В послеслов казаха, че кучето е приспано.

Чесно да си кажа, на мен ми се видя нечовешко така да постъпят. Да дойдат да видат в България. Кучетата трябва да се вземат, евнтуално кастрират поне веднъж годишно и задължително да се връщат на мястото от което са взети. Така и хората може да се грижат за тях а пък кучетата да се грижат за други хора. Всички са доволни, с изключение на уплашената жена и около 100-тината ухапани на месеца. Нищо работа.

Разказвах на един колега как съм обикалял едно от кучетата, което беше по-високо от детето ми по това време, докато се движа по кварталния пазара. Първо квартален пазар ми беше трудно да обесня, но той горкия така и не можа да разбера как така кучето ще лежи а хората ще го обикалят. То като си помисля сега и на мен ми е трудно да си обесня защо хората обикаляха кучето?

сряда, април 19, 2006

Климатичните проблеми

Интересно, че няма оптимистични прогнози за климата на земята. Има няколко възможни варианта. Варират между лош, критичен и гибелен.

Знаем доста добре какво се е случило преди около 3 млн години. Поради различни причини земята е била под дебело наметало на парниковия ефект, но живота е оцелял.

Сега имаме огромно количество от информация и доста добри симулационни модели. Може да има грешки, но те не са груби. Става дума за грешки в години а не в стотици години.

Интерено е, че човечеството създава два проблема, които се изключват един друг. Парниковия ефект и замърсяване на атмосферата с твърди частици. Парниковия ефект увеличава температурата, замърсяването с частици намалява температурата.

Засега не успяваме да замърсяваме с частици достатъчно бързо и температурата бавно се покача. Можем да направим няколко неща. Статистиката от 3-те дни без авиация през 2001 година е категорична. Ако 3 дни няма полети темературата се покача с около 1 градус по Целзии. Това е огромна разлика за само 3 дни без авиация. Какво би станало ако поради една или друга причина самолетите спрат да се движат с месеци?

Не може да изчислим колко парниковия еффект покача температурата, но може да изчислим колко частиците намаляват достъпа до слънчева светлина. Ако не замърсяваме постоянно атмосферата с твърди частици ще умножим по две скоростта на покачване не температурата. За 100 години покачването ще е между 3 и 25 градуса. 3 градуса означава, че джунглите на Амазон ще бъдат подпалени от високите темпаратури. Не само те ще горят, а всеки такъв масов пожар ще добавя темература е въглерод в атмосферата, което ще покача допълнително темературата.

Поради високата темература от окена ще се отделя много повече метан, който е около 7 пъти по-добър в създаването на парников ефект. Ледници да се топят постоянно. Нивото на окена ще се покача с около 7 метра на година.

Ами при 25 градуса? Никой не зная точно какво ще стане. Едно е сигурно. Нито едно дърво не може да живее на такава температура. От растенията ще оцелеят тези, които могат да живеят без почва. Позвата ще изгори и ще се превърне в пясък.

Какво ще стане с хората? Вероятно някой ще оцелеят по-дълго, други по-бързо ще загубят борбата. Не е ясно кои ще са по-късметлии.

Преди 3 милиона години това вече се е случвало. Няма страшно. Експериментите ще продължат и може би други биологични организми ще бъдат по-разумни в надпреварата за все по-висок икономически растеж на гърба на бъдещето.

петък, април 14, 2006

Евангелието на Юда

Колкото по-дълго живея в САЩ толкова повече се убеждавам, че България е много по-европейска страна отколкото много хора в България смятат.

Тук религията заема много специално място в държавата. По тази причина сега смятам, че трябва да се учи история на религиите. Може би като част от уроците по история. Това е много много важно за опазване на децата на България.

Трябва да се учи кога и как християнстовото преминава от Юдея в Рим. Как се разпространява през годините като исторически събития. Трябва да се учи кога и как е формирана Библията. Кога, как и кой е решил какво да има вътре и какво да не се включва. Всичко това го знаем еднозначно и от достоверни източници.

По стечение на обстоятелствата тази година имаме възможност да се докоснем до произведение, което е смятано за унищожено. В продължение на 5 години с помоща на няколко милиона успешно е въстановено едно от евангелията, което е било системно унищожавано през годините - Евангелието на Юда.

Защо това е било популярно произведение в ранното християнство? Тогава когато християнската вяра не е била организарана в стройна структура. Защо това произведение е било унощожавано системно от християнската църква?

Има много въпроси които е добре да се обсъждат докато децата са малки. Ето някой от тях:

Защо празнуваме точно на 24 декември и какво се е празнувало в Римската империя точно на 24 декември?

Какво общо има египедската богиня Изида с християнските символи и с кои?

Кога кръста става символ на християнството? Какви са били символите преди това?

Кои храмове и на кои религиозни вярвания са насила преобразявани в християнски църкви по време на налагане на християнството?

Защо Римската империя е приела точно това Християнство като държавна религия?

Колко големи християнски течения е съществувало по това време? Защото другите не са били приемливи?

Какви големи религиозни общности са съшествували по това време? С какво са известни и какво от тях може да видим в днешните ритуали на Християнството?

Защо, защо защо... много други въпрос на които имаме отговорите. Преди 500 години тези отговори са били достъпни само на избрана група хора вътре в църквата. Сега благодарение на технологиите знаем много повече.

Някой смятат, че това ще отклони децата на Вярата и Добродетелите. Точно напротив. Колкото повече се говори за тези неща, толкова повече ще им се помогне да различават Вярата от Бизнеса със страстите човешки. Смешно е да се мисли, че такива информация може да отклони някой от Вярата.

Тук може да се види възстановения оригинал на евангелието, както и да се прочете много за онова време в което е писано произведението: http://www9.nationalgeographic.com/ngm/gospel/